محمدحسن طالبیان به خبرنگار مهر گفت: زمانی که ایرادات ایکوموس در کمیته میراث جهانی یونسکو مطرح شد، کارشناسان یونسکو گفتند که از چنین صحبت هایی تعجب می کنیم. شهر سوخته متعلق به هزاره سوم قبل از میلاد و مرکز تجاری بین النهرین و دره سند و آسیای مرکزی بوده است. بنابراین از این جهت اهمیت دارد و با توجه به اینکه شهر صلح طلبی بوده، وقتی به ثبت جهانی برسد به
صلح جهانی کمک می کند.
وی گفت: کارشناسان یونسکو موضوع حفاظت را تایید کرده و اعلام کردند که حفاظت آن مشکلی ندارد. همه کشورهای با افتخار از این پرونده پشتیبانی کردند و حدود ۱۵ کشور راجع به اهمیت شهر سوخته سخنرانی داشتند.
سی و هشتمین اجلاس یونسکو از هفته گذشته در دوحه قطر برگزار شده است و پس از رایزنی و برگزاری جلسات مختلف پرونده کشورها بررسی و بلاخره دقایقی قبل پرونده شهر سوخته مورد تایید کارشناسان یونسکو قرار گرفت.
پیش از این ایکوموس جهانی اعلام کرده بود که شهر سوخته دارای ایراداتی در عرصه و حریم دارد که باید آنها را رفع کند.
این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سالهای ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ قبل از میلاد در آن سکونت داشتهاند. تمدن شهر سوخته یکی از شگفتیهای دنیای باستان است. این شهر مهمترین مرکز استقرار و در حقیقت پایتخت منطقه در دوران مفرغ بوده است.
شهر سوخته، به ظاهر نام جدیدی است و قدمت تاریخی چندانی ندارد. بر پایه متنهای موجود، سابقه این نام به کمابیش ۱۵۰ سال قبل بر میگردد. شهر سوخته ۲ بار به آتش کشیده شده است، یکبار در ابتدای مرحله رشد و بار دیگر در لحظه مرگ و انهدام آن.
در سال ۱۹۷۲ اولین قبر به طور تصادفی کشف شد. مصالح مورد استفاده در ساختمان گورها خشت خام بوده است. در شهر سوخته ۳ نوع قبر دیده میشود. مهمترین نوع قبر، چالهای ساده بوده که مرده را همراه اشیاء و غذا دفن میکردند.
نوع دیگر چاله معمولی که با دیواری به ۲ قسمت تقسیم میشده است. نوع سوم، قبرهای سردابهای که نوعی قبر خانوادگی بوده است.
تنها، مسأله وسعت نیست که شهر سوخته را به یکی از بزرگترین شهرهای باستانی ایران و خاورمیانه تبدیل کرده است. بلکه یافتههای متنوع آن باعث تعجب باستان شناسان شده است. از جمله:
اولین جراحی مغز در ۴۸۰۰ سال پیش در شهر سوخته انجام شده است
ساکنان شهر سوخته کفش تولید میکردهاند و صنعت کفاشی داشتهاند
کهنترین انیمیشن (جان بخشی) و تصویر متحرک در شهر سوخته یافت شده است که در این انیمیشن بزی به یک بوته گیاه نگاه میکند و از آن بالا میرود
برای اولین بار در ۳۰۰۰ قبل از میلاد شتر در شهر سوخته مورد استفاده قرار گرفته است
یک خط کش چوبی باستانی با دقت نیم میلی متر در شهر سوخته یافت شده است
مردمان آن روز شهر سوخته از شطرنج و تخته نرد استفاده میکردهاند
مراکز صنعتی مردم شهر سوخته خارج از شهر بوده است
تعدادی لولههای سفالی در شهر سوخته پیدا شده که احتمالاً جهت آبرسانی یا دفع فاضلاب استفاده میشده است.
پارچههایی که در شهر سوخته یافت شده مطلقاً در هیچ کجای ایران یافت نشده است
صنایعی مانند ریسندگی، خراطی، معرقسازی، مرمرسازی، سفالگری، مهرسازی، حصیربافی و ساخت ابزار فلزی در شهر سوخته رواج داشته است.
........................................................................
اگر یک عصر تابستانی به پارکهای سطح شهر یا مناطق تفریحی بروید نوجوانان و جوانانی را میبینی که مشغول قلیان کشیدن هستند، در منطقه تفریحی پارک کوثر ایلام نیز این معضل مشاهده میشود، به طوری که آنچه بیشتر در این منطقه تفریحی نمایان است، حضور جوانان و نوجوانانی است که به صورت دسته جمعی مشغول به کشیدن قلیان هستند و حضورشان بیشتر از خانوادههایی که برای تفریح به این مکان عمومی میروند و هر سه نفر دور 2 قلیان جمع شده و جوانی را میگذرانند.
متاسفانه این قلیان برای نشان دادن میزان صمیمیت در بین آنها دست به دست میچرخد و مصرف میشود.
یکی از این جوانان گفت: ما تفریح دیگری نداریم، شما کجا را سراغ دارید که 5 نفر با هزینه کمی سرگرم شوند؟
تصور این جوانان این است که با هر «پک» که به قلیان میزنن،د آرامش به آنها داده میشود و هرچه این پک عمیقتر باشد، آرامششان بیشتر است.
دیدگاه غلط دیگر این افراد این است که چون دود قلیان فقط وارد دهان و سپس خارج میشود، دیگر آسیبی به ریهها نمیرسد، ولی دود از طریق مخاط دهان جذب بدن میشود و آثار بد خود را بر جا میگذارد.
واقعا اگر در گذشته تنها آنهایی که به قهوه خانه میرفتند از قلیان و نحوهی استفاده از آن اطلاع داشتند و در حال حاضر با ممنوعیت عرضه قلیان در قهوه خانهها و در دسترس نبودن آن در این اماکن، مجبور به مهیاساختن قلیان و استفاده در خارج از قهوه خانهها به صورت عمومی شدند. حالا با نشستن بخشی از افرادی که استفاده از قلیان در قهوه خانه و سفره خانهها کار شب و روز و تفریح و سرگرمی آنها بود، در پارکها و محیطهای عمومی و محل تفریحات خانوادگی شهروندان، این فرهنگ به تمام جامعه عرضه میشود.
برای خانوادههای جامعه ما نیز "قلیانکشی" جوانان عادی شده و در بعضی خانوادهها به صورت دسته جمعی در کنار هم زن و مرد و پسر و دختر با هم قلیان میکشیدند. گرایش بیش از حد مردم به قلیان موجب شد تا بسیاری از خانوادهها به آن به چشم یک تفریح نگاه کنند و مضّرات آن را به طور کامل نادیده بگیرند و در مقابل تمایل کودکان و نوجوانانشان به قلیان واکنش نشان ندهند. همین موضوعات نیز موجب شد تا سن مصرف قلیان در کشور تا حد چشمگیری کاهش پید کند.
خانوادهها باید بدانند که مصرف قلیان که آسیبهای اجتماعی پنهان دارد از آن جهت چهره منفوری به خود نگرفته که اغلب آن را بیضرر و غیر اعتیاد آور دانسته یا آن را کم ضررتر از مصرف سیگار قلمداد میکنند.
تفریح این روزهای خیلی از جوانان ایرانی صدای قلقل قلیان و بازی با دودهای غلیظی شده که هرکدام طعم و بوی خاصی دارند. عرضه قلیان با طعم های نظیر دوسیب آلبالو، پرتقال نعنا، لیمو نعناو هلو که از محبوبیت ویژه در میان جماعت قلیانکش برخوردار است.
در جامعه سنتی استان ما اکنون قلیان کشیدن دختران و زنان نیز عادی شده و این طور که پیش میرود سن افرادی که قلیان میکشند به 15 سال رسیده و قلیان کشیدن جوانان و نوجوانان و دختران تهدیدی برای نسل بعد است.
امروزه تفریح و سرگرمی 80 درصد جوانان و حتی نوجوانان قلیان کشیدن شده، قلیان کشی که اوایل در پستوی خانهها و خارج از دید اطرافیان بود اکنون تفریح همیشگی جوانان ما در پارکها و اماکن عمومی شده است.
قلیانکشی اکنون دروازهای برای ورود بسیاری از جوانان به دنیای دخیانیات و مصرف دیگر مواد مخدر شده است.
جامعهشناسان بر این باورند که در میان خانوادهها، استفاده والدین از قلیان به همراه نوجوانان و جوانان به امری طبیعی بدل شده تا حدی که کودکان 12 ساله نیز با این موضوع آشنا هستند و شاید در حضور مادر یا پدرشان پکی به قلیانهای متنوع با طعمهای مختلف میزنند.
به گزارش ایسنا، در گذشته قلیان فقط درقهوه خانه های سنتی بود و تفریح افراد پیر و مسن بود و در آن زمان افراد جوان و کم سن وسال شرم داشتند که وارد این قهوه خانهها شوند، ولی اکنون افراد مسن شرمسار و ناراحت از حضور جوانان و نوجوانان در قهوه خانهها یا جمع شدن در پای قلیان در اماکن تفریحی هستند.
امید آن که مسوولان امر برای جمع کردن این قلیانها چارهی بهتری بیندیشند نه راهکاری که امروز فقط آن را از گوشه قهوهخانهها به میان پارکها آورد.
.....................................................................
کدام استانها بیشترین و کمترین کاربران اینترنت را دارند؟
بنابر بررسیهای صورت گرفته در سال گذشته استان مازندران با ضریب نفوذی معادل 86.77 درصد از نظر تعداد کاربران اولین استان کشور بوده است.
پس از آن تهران با ضریب نفوذ 68.04 درصدی رتبه دوم این بخش را به خود اختصاص داده و استان اصفهان با 59.32 درصد رتبهی سوم را از آن خود کرده است.
بنابر آمارهای ارائه شده از سوی سامانهی مدیریت ضریب نفوذ اینترنت کشور استان خوزستان نیز ضریب نفوذی معادل 56.28 درصد داشته و پس از آن سمنان با ضریب نفوذ 53.8 درصدی در رتبهی پنجم این جدول قرار گرفته است.
همچنین استانهای خراسان شمالی با ضریب نفوذ 27.55 درصد، لرستان با ضریب نفوذ 13.35 درصد، کرمان 32.01 درصد، سیستان و بلوچستان 32.38 درصد و کرمانشاه با 33.18 درصد استانهایی هستند که به ترتیب کمترین تعداد کاربر را داشتهاند.
به گزارش ایسنا، ضریب نفوذ اینترنت سایر استانها در سال 92 نیز به شرح زیر بوده است:
آذربایجان شرقی (40.37)، آذربایجان غربی (39.43)، خراسان رضوی (40.27)، خراسان شمالی (27.55)، خراسان جنوبی (34.72)، کردستان (41.67)، بوشهر (42.92)، یزد (48.56)، اردبیل (49.22)، همدان (40.99)، البرز (41.8)، هرمزگان (43.88)، مرکزی (41.85)، قم (51.01)، گیلان (38.73)، گلستان (46.55)، زنجان (41.97)، کهکیلویه و بویراحمد (36.31)، ایلام (34.63)، قزوین (41.44)، چهارمحال بختیاری (39.18) و فارس (50.5).